Ангел Ненов – българският изобретател с британска награда

 

Вероятно сте чува ли за Брауновия газ, но какво всъщност знаете за него?

Технологията на Брауновия газ (оксиводорода) е открита още преди 200 години. През далечната 1823 г. британският учен Goldsworthy Gurney получава награда за оксиводородна горелка.

След това през 1971 година, българинът Илия Георгиев Вълков (Юл Браун) представя революционно откритие, нарушавайки стереотипите от времето на Майкъл Фарадей (1791-1867). Той използва електролизата, за да раздели водата на смес от водород и кислород, създавайки контролирана, мощна и екологична форма на енергия. Важно е да се подчертае, че така полученият газ има чудни свойства като например вместо експлозия, той предизвиква имплозия (избухване навътре). Също така постига невероятно високи температури при горене, като се адаптира към материала, с които прави контакт и в същото време да може да се докосне с ръка, без да навреди на кожата.

Сега компанията на един български учен и предприемач, Ангел Ненов създава много ефективен алкален електролизьор – HydroGenâ, който може да се монтира към различни двигатели с вътрешно горене. Добавя оксиводород към всякакъв вид конвенционално гориво – дизел, бензин, природен газ, като подобрява процесите на горене. Благодарение на това разходът на конвенционално гориво намалява с до 32%, а вредните емисии – със 70-80%.

„След като намерихме решение на основни проблеми (ефективност, компактност и устойчивост за продължителна работа), направихме тестове в техническият университет в гр. София за ефекта на системата при дизелов двигател. Резултатите показаха драстично намаляване на емисиите и горивото. Това ни даде увереност да разработим HydroGenâ“, казва Ангел Ненов.

За работата си компанията на Ангел Ненов получава сребърно отличие в конкурса за технически иновации на Кралската асоциация за селскостопанство в Шотландия. 

Ползите на оксиводородът обаче не се изчерпва само с това. През последните 15 години, газът става все по-приложим, като вече има и медицински ползи.Компанията на Ненов вече работи и в тази посока, като от две години прави медицински проучвания в University of The West of England в Бристол, Англия.

Резултатите от изследвания, направени досега показват, че оксиводородът има много силно противовъзпалително и антиоксидантно действие, което подобрява възстановяването от въздействието на хроничните заболявания, мускулатурата и естествената енергия на тялото.

Попитан какви са текущите предизвикателства и перспективи за приложението на оксиводорода в медицината и какво всъщност е неговото действие в човешкото тяло, Ангел Ненов отговаря:

Основните предизвикателства при използването му в медицината са свързани с възприемането на оксиводорода като медицински газ. Иначе оксиводородът е доказал своето възстановително и защитно влияние върху детоксикациятa, насърчава здравословното стареене, укрепва тялото и подобрява качеството на живот на пациенти, страдащи от широк спектър заболявания. Водородът има лечебни ползи при редица болести и поддържа всеки орган в нашето тяло.

Водородната терапия може да неутрализира свободните радикали и да предпази от диабет, ХОББ, артрит, рак, сърдечносъдови и неврологични заболявания.

Водородът намаля възпаленията в тялото и предпазва от кожни заболявания, псориазис, артрит, напълняване и психологични проблеми. Здравните ползи от терапията с оксиводород са изключително много.“

Към настоящия момент, медицински проучвания, свързани с оксиводород, се извършват в много държави. Над 1000 медицински тестове в различни области на медицината убедително подчертават, че прилагането на оксиводород за медицински цели може да се разглежда като много разностранна възможност, с потенциал за бъдещи медицински приложения. Документирано има благотворен ефект при над 170 човешки заболявания.

Устройството HydroVitalityâ вече се продава в 11 държави на 3 континента. В България на този етап се използва в Бургаската и Хасковската белодробни болници. Също така и в терапевтични центрове в София, Русе, Пловдив и Перник.

„Областите на приложение на оксиводорода са много. Може да се използва като самостоятелно гориво (дори и в космоса, защото не е необходимо наличието на кислород, за да гори). Може да подобри горенето при всички видове горива. Вече споменахме за неговите ползи за човешкото здраве. Оксиводородът е приложим и в селското стопанство като помага при развитието както на животните, така и при селскостопански култури, а също така и при аквакултури и риби. Може да се използва за пречистване на вода и безвредно утилизиране на отпадъци включително радиоактивни. Това е технология, която няма граници.“, казва в заключение Ангел Ненов.